Siirry sisältöön

Yritys

Sanalogia Oy perustettiin vuonna 2006 jatkokehittämään ja tuotteistamaan Pasi Ryhäsen kieliteknologiaohjelmistoa. Sittemmin toiminta on siirtynyt kieliteknologiasta ohjelmoinnin alihankintaan ja tietosuojaan. Siitä miten tähän päädyttiin sekä meistä yrittäjistä enemmän alla.

Eräänä kesänä vuosituhannen vaihteessa, eräässä kieliteknologiayrityksessä, eräässä projektissa tapasivat Pasi ja Eleonoora. Pasi koodasi, koska Pasi on tosi hyvä siinä. Eleonoora koordinoi, koska Eleonoora on aika hyvä koordinoimaan.

Muutamaa vuotta myöhemmin yhdistettiin muutakin kuin osaaminen ja yhteiseen kotiosoitteeseen syntyi myös Sanalogia Oy. Kuten lapset, sekään ei ole kasvanut ihan sellaiseksi kuin alkuvaiheissa kuviteltiin. 14-vuotiaana Sanalogia toteuttaa Pasin koodaustarpeita yhtäällä ja Eleonooran monipuolista osaamista toisaalla.

Alla hieman meistä ja osaamisestamme.

Eleonoora Helenius

Toimitusjohtaja
040 715 0606
eleonoora.helenius@sanalogia.fi

Opiskelin Helsingin yliopistossa suomen kieltä ja yhdeksi sivuaineeksi otin kieliteknologian. Siitä päädyin pariksi vuodeksi töihin askartelemaan morfologisen jäsentimen kanssa. Morfologinen jäsennin auttaa saamaan aikaan esimerkiksi niitä värikkäitä alleviivauksia, kun kirjoitat tekstintarkastuksen mielestä väärin. Tämä johti hävettävän monta vuotta myöhemmin graduuni Monitulkintaiset yhdyssanat morfologisessa jäsentimessä.

Siinä välissä tapasin Pasin ja vuonna 2006 perustimme yrityksen. Työnjako oli jokseenkin: Pasi koodaa, Eleonoora tekee kaiken muun. Yhteistyömme oli hedelmällistä ja osakeyhtiön lisäksi syntyi kolme lasta, mistä seurasi se, että ”kaikki muu” oli osan ajasta enimmäkseen sen mahdollistamista, että isi koodaa.

Pasi on tosi hyvä syventymään ja olemaan guru. Minä olen aika hyvä opiskelemaan ja tutkimaan vähän kaikkea. Tässä sivussa ja välissä olen opiskellut myös työ- ja organisaatiopsykologiaa, filosofiaa, viestintää, oikeustiedettä ja toiseksi viimeisin innostukseni oli tietosuoja, eli se GDPR!

2017—2018 kävin Tietosuojavastaavan koulutusohjelman ja toimin vuoden 2019 loppuun asti tietosuojakoordinaattorina Tapiolan Lämpö -konsernissa. Sitten heittäydyin viimeisimmän innostukseni kimppuun ja aloitin turvallisuuden ja riskienhallinnan tradenomiopinnot Laurea-ammattikorkeakoulussa keväällä 2020 laajentaakseni tietosuojaosaamistani riskienhallintaan.

Sekä tietosuoja-asioissa että turvallisuudessa olen eniten innostunut ihmisistä. Haluan ymmärtää miten ihminen sekä tietää miten toimia että toimii halutulla tavalla. Missioni onkin johdattaa pieniä toimijoita tietosuojan pariin niin että tietosuojasta tulisi mahdollisimman monelle ihmiselle kuin turvavyö: automaattisesti päälle, kun auto liikkuu. Ei se välttämättä lisää mukavuutta matkustaessa, mutta jos jotain menee pieleen, ei ehkä käy ihan niin kehnosti. Jos paikalla on ensiaputaitoinen ihminen, onnettomuuden seuraukset todennäköisesti pienenevät. Tietosuojataidot auttavat varautumaan ja selviämään pienemmillä vahingoilla tietosuojaonnettomuuksista.

Olen myös yhdistysihminen 30 vuoden kokemuksella, joten tarjoan pienille yhdistyksille jatkuvuussuunnittelua. Sen avulla on helppo pitää toiminta linjassa ja ottaa mukaan toimintaan myös yhdistyskokemattomia. Perehdy tarkemmin palveluihimme.

Pasi Ryhänen

Pääohjelmoija
050 305 2202
pasi.ryhanen@sanalogia.fi

Opiskelin Teknillisessä korkeakoulussa tietotekniikkaa 1990-luvulla ja päädyin kieliteknologian pariin 90-luvun puolivälissä. Ensimmäinen oman alan työpaikka oli kieliteknologiayritys, jossa teimme mm. pohjoismaisten kielten oikoluku- ja kieliopintarkistusohjelmia Microsoftille. Erityisiä kiinnostuksen kohteitani olivat morfologiset jäsentimet, kielentarkistusohjelmat ja tietokantaohjelmistot.

2000-luvun alussa kehitin oman morfologisen analysaattoriohjelmiston ja siihen sopivan suomen kielen sanaston, joiden pohjalta julkaisin oikolukuohjelman OpenOffice-ohjelmistoon. Myöhemmin näistä tuli Sanalogian kieliohjelmistojen ydin.

Sanalogian omien kieliohjelmistojen kehittämisen ohessa tarjosin ohjelmointia alihankintana. Projekteina oli mm. liitännäisten (plug-ins) tekeminen Adobe InDesign -ohjelmistoon ja erilaisten lääketieteellisten ohjelmistojen kehittäminen.

Tällä hetkellä olen enimmäkseen alihankkijana magneettikuvauslaitteisiin ja sädehoitojärjestelmiin liittyvissä ohjelmistoprojekteissa. Ohjelmointikielinä C++, C# ja Python, ympäristöinä Windows, Linux ja Solaris.

Vapaa-ajallani harrastan pitkänmatkanpyöräilyä ja olen junnufutisjoukkueen valmentajana.